→→→

ul Zagłębiowska 25,
41-208 Sosnowiec

Program „ Owoce i warzywa w szkole” w roku szkolnym 2019/2020

Program skierowany jest do uczniów klas I-V szkół podstawowych. Głównym celem programu jest kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie spożycia owoców, warzyw w codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym.

Owoce i warzywa spożywane są w grupie, wśród rówieśników, co sprzyja utrwalaniu się pozytywnych nawyków żywieniowych i przełamywaniu niechęci przed jedzeniem określonych produktów,

W I semestrze roku szkolnego 2019/2020 dzieci z klas I-V (195 uczniów) będą otrzymywały – przez okres 12 wybranych tygodni porcje owoców i warzyw. Liczba porcji otrzymywanych przez jedno dziecko w ramach komponentu owocowo-warzywnego wynosić 42.

W skład porcji wchodzić będą:

  • świeże owoce (jabłka, gruszki, truskawki, śliwki), soki,
  • świeże warzywa, (marchew, rzodkiewki, pomidorki, kalarepa), przeciery.

Każde dziecko uczestniczące w programie otrzyma jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego lub warzywnego. Udostępniane owoce i warzywa przygotowane będą do bezpośredniego spożycia, wystarczająco rozwinięte, dojrzałe, zdrowe.

Programowi towarzyszą działania edukacyjne, które uczą dzieci zasad zdrowego odżywiania, w szczególności poznają korzyści diety bogatej w owoce, warzywa, a także uczą się o ich pochodzeniu, uprawie i produkcji oraz m.in. jak postępować, aby nie marnować żywności.