Podstawa prawna:
- Wytyczne MEN, MZ i GIS
- Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 31 grudnia 2002r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach (Dz.U. z 2003r. Nr 6, poz. 69 z późń. zm.).
- Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997r. w sprawie ogólnych przepisów bhp (Dz. U. 2003 nr 169 poz. 1650 z późn. zm.)
Podstawowym celem wdrażanych procedur jest:
- zapewnienie bezpieczeństwa pracownikom oraz osobom pozostającym pod opieką placówki;
- uniknięcie zakażenia przez osoby z zewnątrz;
- zmniejszenie liczby kontaktów na terenie placówki oświatowej, celem umożliwienia identyfikacji pracowników, którzy będą podlegać kwarantannie w przypadku potwierdzonego zakażenia.
W związku z powyższym przez okres obowiązywania na terenie Polski stanu epidemii zaleca się stosowanie poniższych procedur:
- Procedura ograniczająca rozpowszechnianie się wirusa
- Procedura zapobiegawcza – podejrzenie wystąpienia zakażenia u pracownika
- Procedura zapobiegawcza – podejrzenie wystąpienia zakażenia u osoby pozostającej pod opieką placówki
Ad 1. Procedura ograniczająca rozpowszechnianie wirusa – organizacja zajęć w szkole.
- Do szkoły może uczęszczać wyłącznie uczeń bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych oraz gdy domownicy nie przebywają kwarantannie lub w izolacji w warunkach domowych.
- Do pracy może przyjść pracownik wyłącznie bez żadnych objawów chorobowych. W przypadku pojawienia się niepokojących objawów pracownik informuje telefonicznie Dyrektora placówki o zaistniałej sytuacji, kontaktuje się ze stacją sanitarno-epidemiologiczną oraz oddziałem zakaźnym i postępuje według zaleceń jakie wydano.
- Pracownikom zapewnia się środki ochrony indywidualnej – maseczki (ewentualnie przyłbice), jednorazowe rękawiczki, z których mogą korzystać podczas pracy.
- Uczniowie mogą korzystać z własnych maseczek, przyłbic i rękawiczek jednorazowych podczas zajęć i przerw.
- Uczniowie, nauczyciele i pracownicy zobowiązani są do dezynfekcji rąk za pomocą płynu dezynfekującego znajdującego się w każdej sali oraz na korytarzach.
- Rodzice / opiekunowie lub inne osoby przyprowadzające i odbierające uczniów ze szkoły nie wchodzą do budynku szkoły.
- Przed wejściem na teren placówki umieszczono płyn do dezynfekcji rąk. Rodzice/opiekunowie prawni/interesanci mają obowiązek dezynfekcji rąk lub zakładania rękawiczek ochronnych oraz zakrycia ust i nosa.
- Osoby przebywające na terenie szkoły zobowiązane są do zachowanie dystansu wobec pozostałych w miejscach wspólnych oraz niegromadzenia się na terenie szkoły.
- Uczniowie mają obowiązek korzystania ze środka do dezynfekcji rąk umieszczonego przy wejściu do szatni.
- Zajęcia lekcyjne w miarę możliwości organizowane są w jednej sali dla każdej grupy uczniów. W razie konieczności przejścia grupy do innej sali blaty stolików są dezynfekowane przez pracowników obsługi przed wejściem uczniów.
- Sprzęt sportowy oraz podłoga (w przypadku sali gimnastycznej) są regularnie myte i dezynfekowane - Załącznik nr 4.
- Podczas zajęć wychowania fizycznego i zajęć sportowych, w których nie można zachować dystansu, należy ograniczyć ćwiczenia i gry kontaktowe.
- Podczas przerw, w sprzyjających warunkach pogodowych, uczniowie mogą spędzać czas na zewnątrz, na terenie boiska i dziedzińca szkolnego. W tym celu otwarte zostaną oba wyjścia od strony dziedzińca oraz wyjście przez szatnię. Nauczyciel po skończonej lekcji wskazuje uczniom najbliższe i najmniej uczęszczane wyjście ze szkoły.
- Podczas przerw, jeśli nauczyciel jest obecny w sali, uczniowie mogą spożywać drugie śniadanie w sali. Na korytarzu szkolnym zaleca się zasłanianie nosa i ust.
- Sale oraz części wspólne – korytarze – należy wietrzyć co najmniej raz na godzinę, w czasie przerw, a w razie potrzeby także w czasie zajęć, pamiętając o zachowaniu szczególnej ostrożności i zadbaniu o bezpieczeństwo uczniów.
- Uczniowie, nauczyciele i pracownicy zobowiązani są do stosowania się do instrukcji mycia rąk umieszczonych w toaletach. Załącznik nr 2.
- Pracownicy administracji oraz obsługi sprzątającej i personel kuchenny powinni ograniczyć do minimum kontakty z uczniami oraz nauczycielami.
- W kontaktach z interesantami, rodzicami uczniów, pracowników szkoły obowiązuje bezwzględny nakaz stosowania osłony ust oraz nosa.
- Osoba podejrzana o zakażenie koronawirusem przebywa w gabinecie pielęgniarki wyposażonym w środki ochrony indywidualnej (przyłbica, maseczka jednorazowa, rękawiczki ochronne, kombinezon) oraz płyny do dezynfekcji.
- Pomieszczenia, w których przebywają pracownicy oraz dzieci podlegają codziennej dezynfekcji – zgodnie z rejestrem w Załączniku nr 6. Należy pamiętać o ścisłym przestrzeganiu zaleceń producenta środków dezynfekujących.
- Uczniowie mają obowiązek posiadania własnych przyborów szkolnych oraz książek. Uczniowie nie mogą
- Uczniowie nie mogę przynosić do szkoły niepotrzebnych przedmiotów.
- Nauczyciele i pracownicy zobowiązani są do przypominania uczniom o konieczności częstego mycia rąk, szczególnie przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety oraz po powrocie z zewnątrz.
- Środki ochrony osobistej należy po ich użyciu wyrzucać do zamykanego kosza wyznaczonego do tego celu.
- Pracownikom kuchni i stołówki zapewnia się w miarę możliwości odległość stanowisk pracy, oraz środki ochrony osobistej, płyny dezynfekujące do czyszczenia powierzchni i sprzętów. Higiena, mycie i dezynfekcja stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców podlegają monitoringowi Sekretarza Szkoły. Załącznik nr 7.
- Wydawanie posiłków uczniom odbywa się na 2 lub 3 przerwach obiadowych oraz lekcjach, w zależności od liczby uczniów. Przy stoliku obiad spożywają maksymalnie 2 osoby jednocześnie. Uczniowie spożywają posiłki w stałych grupach Obiady wydawane są wyłącznie przez pracowników kuchni. Blaty stolików i krzesła po każdej grupie podlegają dezynfekcji.
- Naczynia i sztućce myte są wyparzane w temperaturze 90 stopni.
- Sekretarz Szkoły zobowiązany jest do codziennego monitorowania prac porządkowych – Załącznik nr 5.
- Przy wejściu do szkoły wywieszone są numery telefonów do: organu prowadzącego placówkę, kuratora oświaty, stacji sanitarno-epidemiologicznej, służb medycznych – Załącznik nr 3.
Ad 2. Procedura zapobiegawcza – podejrzenie wystąpienia zakażenia u pracownika.
- Do pracy mogą przychodzić jedynie osoby zdrowe, bez objawów sugerujących infekcję dróg oddechowych oraz gdy domownicy nie przebywają na kwarantannie lub w izolacji w warunkach domowych.
- Pracownicy, którzy zaobserwowali u siebie niepokojące objawy nie powinni przychodzić do pracy, powinni pozostać w domu i skontaktować się telefonicznie ze Stacją Sanitarno - Epidemiologiczną, oddziałem zakaźnym, a w razie pogarszającego się stanu zdrowia zadzwonić pod nr 999 lub 112 i poinformować, że mogą być zakażeni koronawirusem.
- Pomieszczenia i ciągi komunikacyjne, którymi poruszał się pracownik z infekcją dróg oddechowych, należy poddać gruntowej dezynfekcji oraz zastosować się do indywidualnych zaleceń wydanych przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
- W przypadku potwierdzenia zakażenia SARS-CoV-2 na terenie szkoły należy stosować się do zaleceń państwowego powiatowego inspektora sanitarnego.
Postępowanie w przypadku, gdy do pracy przyjdzie pracownik z objawami zakażenia lub objawy wystąpią w trakcie wykonywania pracy– temperatura ciała powyżej 38 stopni C, kaszel, duszność, problemy z oddychaniem, bóle mięśni.
- Osobę podejrzaną o zakażenie koronawirusem jak najszybciej odizolować od reszty osób ograniczając kontakt.
- Pracownik powinien skontaktować się telefonicznie z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej aby uzyskać teleporadę medyczną.
- Poinformować o podejrzeniu Stację Sanitarno – Epidemiologiczną, zostaną otrzymane zalecenia związane z dalszymi krokami i możliwościami organizacji bezpiecznej pracy w placówce.
- Poinformować o zagrożeniu pracowników – jest to realne zagrożenie dla zdrowia i życia pracownika.
- Organizacja pracy po stwierdzonym przypadku koronawirusa u pracownika:
- wstrzymanie prac, do czasu otrzymania zaleceń z Sanepidu;
- dokonanie dezynfekcji stanowiska pracy chorego pracownika, w tym narzędzi oraz sprzętów, których używał (najlepiej całej placówki);
- polecenie wykonywania pracy zdalnie – home office – wszystkim pracownikom, którzy mogą pracować w tej formie oraz którzy byli w tym dniu w pracy;
- uruchomić pracę po uzyskaniu odpowiedniej informacji wydanej przez Sanepid.
- Poinformowanie pracowników o działaniach podjętych w związku z zaistniałą sytuacją.
- Sanepid może zdecydować o poddaniu osoby zdrowej, która miała styczność z chorym kwarantannie na okres 14 dni. Decyzja o zastosowaniu kwarantanny wskazuje jej okres i miejsce odbywania, ma charakter decyzji administracyjnej. Pracownik ma obowiązek niezwłocznie poinformować pracodawcę o treści decyzji, ponieważ jest ona przyczyną uniemożliwiającą obecność w pracy.
- Umieszczenie w widocznym miejscu potrzebnych numerów telefonów – Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna, służby medyczne.
Ad 3. Procedura zapobiegawcza – podejrzenie wystąpienia zakażenia u osoby pozostającej pod opieką placówki oświatowej.
Postępowanie w przypadku, gdy u osoby pozostającej pod opieką placówki wystąpią objawy zakażenia koronawirusem– temperatura ciała powyżej 38 stopni C, kaszel, duszność, problemy z oddychaniem, bóle mięśni, zmiany skórne, zmiany w okolicach oczy, problemy trawienne
- Dziecko podejrzane o zakażenie koronawirusem należy jak najszybciej odizolować od reszty osób pozostających pod opieką placówki.
- Należy niezwłocznie poinformować telefonicznie rodziców bądź opiekunów prawnych dziecka.
- Należy poinformować o podejrzeniu Stację Sanitarno–Epidemiologiczną, która wyda zalecenia związane z dalszymi krokami i możliwościami organizacji bezpiecznego funkcjonowania placówki oświatowej.
- Zawiadomienie Wydziału Edukacji oraz Kuratorium Oświaty.
- Poinformowanie pozostałych rodziców o podejrzeniu zakażeniem koronawirusem.
Uczeń ma zapewnioną opiekę do czasu przyjazdu rodziców bądź opiekunów prawnych. Przyjazd opiekuna powinien nastąpić w możliwie krótkim czasie (do godziny od momentu zawiadomienia).
Szczegółową procedurę postępowania z dzieckiem, który ma dolegliwości zdrowotne podczas pobytu w placówce oświatowej w trakcie epidemii COVID-19 stanowi Załącznik nr 1.
Załącznik nr 1
PROCEDURA POSTĘPOWANIA Z DZIECKIEM, KTÓRE MA DOLEGLIWOŚCI ZDROWOTNE PODCZAS POBYTU W PLACÓWCE OŚWIATOWEJ W TRAKCIE EPIDEMII COVID-19
W przypadku stwierdzenia, że uczeń źle się czuje, podejmuje się następujące działania:
Pielęgniarka szkolna lub nauczyciel:
1. sprawdza objawy złego samopoczucia, mierzy uczniowi temperaturę termometrem bezdotykowym (w przypadku korzystania z termometru innego niż bezdotykowego, należy pamiętać o konieczności dezynfekcji po każdym użyciu);
2. zasięga opinii dyrektora, który kontaktuje się z rodzicami i ustala z nimi dalsze postępowanie w sprawie ucznia;
3. zapewnia opiekę choremu uczniowi do momentu przybycia rodzica bądź opiekuna prawnego oraz odseparowuje go od innych uczniów;
Dyrektor, po otrzymaniu od rodziców ucznia informacji o stwierdzeniu zakażenia koronawirusem:
- informuje o podejrzeniu Stację Sanitarno–Epidemiologiczną, która wyda zalecenia związane z dalszymi krokami i możliwościami organizacji bezpiecznego funkcjonowania placówki oświatowej;
- zawiadamia Wydział Edukacji oraz Kuratorium Oświaty.
W przypadku odmowy odebrania dziecka z placówki przez rodzica bądź opiekuna prawnego, gdy objawy się nasilą dyrektor niezwłocznie zawiadamia pogotowie ratunkowe.
Za objawy zaobserwowane u dziecka, upoważniające do zmierzenia temperatury uważa się:
- skóra: jeżeli na skórze pojawia się wysypka i temperatura ciała dziecka jest podwyższona lub jeśli wysypce towarzyszą zmiany w zachowaniu dziecka (swędzące, pęcherzykowate wypryski na skórze);
- oczy: ropne zapalenie spojówek (białko oka jest zaróżowione lub zaczerwienione, a w oku zbiera się substancja ropna, która wycieka lub zasycha w oku);
- zachowanie: dziecko wykazuje symptomy zmęczenia lub jest poirytowane, płacze częściej niż zwykle;
- system oddechowy: dziecko ma katar, problemy z oddychaniem,
- system trawienia: dziecko ma biegunkę, w ciągu ostatnich 2 godzin zwracało przynajmniej dwa razy (chyba że istnieje pewność, że wymioty nie są skutkiem choroby);
- jama ustna: w jamie ustnej pojawiły się krostki lub owrzodzenie i ślina wycieka dziecku z ust.
Załącznik nr 2
Załącznik nr 3
NUMERY TELEFONÓW
WYDZIAŁ EDUKACJI
32 296 06 42
Naczelnik WED – mgr Katarzyna Wanic - 32 296 06 43
STACJA SANITARNO-EPIDEMIOLOGICZNA
500 060 599
KURATORIUM OŚWIATY
32 265 51 30
POGOTOWIE RATUNKOWE
999 LUB 112
Załącznik nr 4
INSTRUKCJA MYCIA I DEZYNFEKCJI SPRZĘTU SPORTOWEGO
- Instrukcja dotyczy mycia i dezynfekcji sprzętu sportowego: piłek, materacy, ławeczek i drabinek sportowych, obręczy, pachołków, bramek piłkarskich itp.
- Ustala się częstotliwość mycia i dezynfekcji sprzętu sportowego po każdej grupie, która korzystała ze sprzętu sportowego.
- Przebieg czynności myjących i dezynfekcyjnych wpisuje się według załącznika nr 1
do niniejszej instrukcji. - Osoby wykonujące czynności mycia i dezynfekcji sprzętu sportowego - pracownicy obsługi.
- Nadzór nad czynnościami wymienionymi w instrukcji sprawuje dyrektor.
Załącznik nr 1 do instrukcji czyszczenia i dezynfekcji sprzętu sportowego.
Czyszczenie i dezynfekcja sprzętu sportowego
Data przeprowadzonej dezynfekcji |
Rodzaj dezynfekowanego sprzętu |
Nazwa stosowanego preparatu |
Imię i nazwisko oraz podpis osoby wykonującej czynność czyszczenia |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Załącznik nr 5
Monitorowanie prac porządkowych - mycie i dezynfekcja
Data i godzina przeprowadzonej dezynfekcji |
Rodzaj dezynfekowanego pomieszczenia zgodnie z rejestrem w zał. 7 |
Nazwa stosowanego preparatu |
Imię i nazwisko oraz podpis osoby wykonującej czynność czyszczenia |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Załącznik nr 6
Rejestr mycia i dezynfekowania pomieszczeń.
Ustala się, że dokonywanie czynności mycia i dezynfekcji będzie przebiegało wg następującego harmonogramu:
l.p. |
Rodzaj powierzchni, sprzętu |
Sposób mycia dezynfekcji |
Częstotliwość |
Osoby odpowiedzialne |
1 |
Ciągi komunikacyjne, podłoga |
Płyn dezynfekujący |
na bieżąco |
prac. obsługi prac. kuchni |
2 |
Klamki, kontakty, poręcze |
Płyn dezynfekujący |
na bieżąco |
prac. obsługi prac. kuchni |
3 |
Blaty, oparcia krzeseł |
Płyn dezynfekujący |
na bieżąco |
prac. obsługi
|
4 |
Zastawa stołowa, sztućce |
Detergent i wyparzanie w 600C
|
Po każdym posiłku |
prac. kuchni |
5 |
Sanitariaty |
Środki myjące Płyn dezynfekujący
|
na bieżąco |
prac. obsługi prac. kuchni |
6 |
Zabawki, sprzęt gimnastyczny |
Płyn dezynfekujący
|
Po każdorazowym skorzystaniu przez dziecko |
prac. obsługi
|
7 |
Sprzęt sportowy |
Płyn dezynfekujący |
Po każdorazowym skorzystaniu przez grupę dzieci |
prac. obsługi
|
8 |
Kuchnia: blaty robocze, noże, deski do krojenia, zastawa stołowa, sztućce, chochle, garnki, artykuły żywnościowe w opakowaniach |
Środki bakteriobójcze i detergenty Płyn dezynfekujący
|
Po każdorazowym skorzystaniu |
prac. kuchni |
Załącznik nr 7
Wdrożenie zaleceń WHO, tj.: 5 kroków bezpieczeństwa żywności:
Krok I |
higiena osobista i otoczenia
|
Myj ręce:
Zachowaj higienę: narzędzi, desek, blatów roboczych. Dezynfekcja |
Krok II |
Separowanie żywności |
Właściwa separacja żywności przetworzonej i surowej zapobiegnie przeniesieniu drobnoustrojów na inną żywność.:
|
Krok III |
Poddawanie żywności obróbce cieplnej |
Właściwa obróbka termiczna żywności ( min 70°C ) prowadzi do zabicia prawie wszystkich niebezpiecznych mikroorganizmów.
Ugotowanej żywności nie należy przechowywać w temperaturze pokojowej dłużej niż Koronawirus może przeżyć do około dwóch lat w temperaturze -20 stopni Celsjusza, a przy 4 stopniach Celsjusza do 72 godzin. Wyłącznie zachowanie higieny przygotowywania żywności oraz sposoby jej przygotowania w wysokich temperaturach mogą skutecznie zapobiec przenoszeniu SARS – CoV – 2.
|
Krok IV |
Utrzymywanie żywności we właściwej temperaturze. |
|
Krok V |
Używanie bezpiecznej wody i żywności |
Surowe produkty, w tym woda i lód mogą być zanieczyszczone niebezpiecznymi mikroorganizmami i substancjami chemicznymi. Toksyczne substancje mogą powstawać w uszkodzonej lub spleśniałej żywności. Uważnie wybieraj surowe produkty i stosuj proste metody (tj. mycie i obieranie), które mogą obniżyć ryzyko zakażenia i zachorowania.
|